ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Θάσος σήμερα

thasos 1Η Θάσος αποτελεί το νησιωτικό τμήμα του Νομού Καβάλας. Έχει επιφάνεια 393 τ. χλμ. και περίμετρο περίπου 100χλμ.

Η σύνδεση με το νησί γίνεται από την Καβάλα με ferry boat (διάρκεια 1 ώρα περίπου), αλλά και την Κεραμωτή (διάρκεια 30 λεπτά). Υπάρχει επίσης σύνδεση από Καβάλα με Θάσο με υδροπτέρυγα (διάρκεια 30 λεπτά). (Πληροφορίες δρομολογίων : ΑΝΕΘ: 25930 22318, ΝΕΚ: 25930 22426).

Η ιστορία του νησιού είναι πλούσια σε γεγονότα, όπως πλούσια είναι και η φύση του. Καλύπτεται από πυκνά δάση με πλατάνια, έλατα, βελανιδιές και πεύκα που συχνά καταλήγουν μέχρι την άκρη της Θάλασσας . Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 7/10 από την επιφάνεια του νησιού, ενώ ελαιώνες ευδοκιμούν κατά μήκος όλης της ακτής. Έχει πλούσια βλάστηση, από πεύκα, πλατάνια, έλατα, βελανιδιές, κέδρους, δάφνες, σκίνα, ρίκια, κουκουδιές και από αρωματικούς θάμνους, όπως η ρίγανη, η λεβάντα, το λεμονόχορτο, η αλισφακιά (φασκόμηλο), το θυμάρι και το τσάι. 

Επίσης καλλιεργούνται λιόδεντρα, καρυδιές, απιδιές, συκιές, αμυγδαλιές, καστανιές, αμπέλια.
Η Θάσος έχει πλούσια αποθέματα μεταλλευμάτων, χαλκό, μόλυβδο, άργυρο ψευδάργυρο και σίδηρο στην περιφέρεια της Καλλιράχης.thasos2
Σημαντική πηγή πλούτου ήταν και εξακολουθούν να είναι τα λατομεία μαρμάρου του νησιού. Το κάτασπρο μάρμαρο της Θάσου ήταν διάσημο και αποτελούσε βασική πρώτη ύλη για την κατασκευήκτιρίων αλλά και αγαλμάτων.

Το πραγματικό όμως πλεονέκτημα του νησιού είναι ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, καθώς μαγευτικές παραλίες με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά και μικρούς κολπίσκους περιτριγυρίζουν το Υψάριο όρος με τα διάσπαρτα παραδοσιακά χωριά.

Όποιος τελικά φτάσει εδώ, θα μαγευτεί τόσο από τις ομορφιές του νησιού που οι λέξεις θα φαντάζουν φτωχές για να περιγράψουν αυτή του την εμπειρία.