ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πίτα με πράσα και πιπεριές φλωρίνης

pita me prasa kai piperies flwrinisΤο πράσο μαγειρεύεται είτε ολόκληρο, είτε μόνο ο βολβός του, και χρησιμοποιείται σε σούπες, ως συμπλήρωμα σε πατάτες, με ρύζι (πρασόρυζο), ενώ φτιάχνει και καταπληκτικές σάλτσες. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του κρεμμυδιού αλλά είναι πιο ήπια και πιο γλυκιά.

Υλικά (για 8 άτομα)

για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουτ.αλάτι
2 κουτ.ξύδι
1/4 κούπα λάδι
1 κούπα χλιαρό νερό
3/4 κούπας μαργαρίνη μαλακιά
για την γέμιση:
800γρ. πράσα σε λεπτές ροδέλες
800γρ. πιπεριές φλωρίνης
1 ντομάτα αποφλοιωμένη σε κομματάκια
1/4 κούπας λάδι
1/4 ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπερι
1/2 κουταλάκι μπούκοβο

Εκτέλεση

Ετοιμάστε τη ζύμη. Στο μπολ του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι, ρίξτε το ξύδι, το λάδι και το νερό και ζυμώστε με το γάντζο ζυμώματος για 7', ώσπου να σχηματιστεί ζύμη απαλή, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Χωρίστε τη σε 12 μπαλάκια και αραδιάστε τα σ' ένα ταψάκι. Σκεπάστε τα με νωπή πετσέτα κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. Στο μεταξύ, βάλτε τα πράσα να βράσουν σε αρκετό νερό, ώσπου να μισομαλακώσουν και στραγγίστε τα πολύ καλά. Ψήστε στο γκριλ τις πιπεριές, ξεφλουδίστε τις και κόψτε τις σε κομμάτια.

Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα να ζεσταθεί, ρίξτε μέσα τα πράσα και τις πιπεριές και ανακατέψτε επάνω στη φωτιά 7' - 8', να σοταριστούν. Προσθέστε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο κι αφήστε το μίγμα 2' σε δυνατή φωτιά, ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά. Ρίξτε κι ανακατέψτε το μαϊντανό. Ανοίξτε τα μπαλάκια της ζύμης σε φυλλαράκια 20 εκ., αλείψτε τα με λίγη μαργαρίνη και στοιβιάστε τα τρία - τρία μαζί.

Αφήστε τα στοιβαγμένα πιταράκια να σταθούν 30' στο ψυγείο και ανοίξτε τα σε τέσσερα φύλλα, με διάμετρο ελαφρά μεγαλύτερη από τη διάμετρο ενός ταψιού 40 εκ. Λαδώστε το ταψί και στρώστε τα δύο φύλλα. Απλώστε επάνω τη γέμιση και σκεπάστε τη με τα υπόλοιπα δύο φύλλα. Λαδώστε καλά την επιφάνεια της πίτας και χαράξτε τη σε κομμάτια. Ψήστε τη στους 180 βαθμούς Κελσίου, 1 ώρα περίπου, να ροδίσει επάνω - κάτω. Σερβίρετέ τη ζεστή ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμη.

focus fm