ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαντηλάκια (μοσχάρι με μελιτζάνες)

mantilakiaΗ μελιτζάνα κυριαρχεί σε πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο κλασικός ελληνικός μουσακάς και τα παπουτσάκια, η Ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα και το τούρκικο Ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα πιο γνωστά. Γίνεται επίσης ψητή, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα και στο ξύδι (τουρσί).

Η μελιτζάνα έχει μικρή θρεπτική αξία και χαρακτηριστική γεύση. Περιέχει μία πρασινωπή ουσία, τη στρυχνίνη, που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, όταν οι καρποί καταναλωθούν άγουροι ή πολύ ώριμοι. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή.

Υλικά (4 άτομα)

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες

4-5 μελιτζάνες μακριές

4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο

1 κούπα νερό

1 ποτηράκι ερυθρό ξηρό κρασί

2 κουταλιές τριμμένη φέτα

Αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένετε το κρέας και το σοτάρετε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Κατόπιν, προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το κρασί, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το κρέας σε χαμηλή φωτιά να βράσει και να μαλακώσει.

Στο μεταξύ, κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες περίπου 1.5 εκατοστού, τηγανίστε τις ελαφρά και αφήστε τις σε χαρτί κουζίνας να αποβάλουν το λάδι.Τοποθετήστε 2 φέτες μελιτζάνας σταυρωτά και στη μέση του σταυρού βάλτε από ένα κομμάτι κρέας.

Σκεπάστε το κρέας με τις 4 άκρες από τις φέτες μελιτζάνας και καρφώστε από πάνω μία οδοντογλυφίδα, σχηματίζοντας έτσι τα μαντηλάκια. Τοποθετήστε τα μαντηλάκια σε ταψί και βάλτε τη σάλτσα από την κατσαρόλα.

Ψήστε το φαγητό στον φούρνο στους 200οC για 25-30 λεπτά.Πριν σερβίρετε,πασπαλίστε το πιάτο με τον μαϊντανό και το τριμμένο τυρί.

focus fm